MENNYIT ÉR AZ ELDADÓ CSALÁDI HÁZ

 

Mit vesznek figyelembe az értékbecslők?

 


Eladó családi házak értékének meghatározása leggyakrabban piaci összehasonlító adatokon alapuló értékeléssel történik. Ezen értékelésnél a piacon megtörtént eladó családi ház adásvételek alapján történik az értékelés. Más, könnyebben összehasonlítható eszközök (pl.: részvények) összehasonlító értékeléséhez képest eladó családi házak esetében sokkal bonyolultabb az összehasonlítása, tekintettel arra, hogy nincs két teljesen egyforma eladó családi ház.

 

ertek

 

Az összehasonlító adatok

 

Az eladó családi ház értékelése során a piaci adásvételek adataiból egy alaphalmaz kerül képzésre, az ebben jellemző átalgos piaci érték az alapérték. Ehhez képest történik az értékmódosító tényezők számbavétele és értékelése.

 

Az összehasonlító adatok beszerzése és elemzése akkor megfelelő, ha legalább 5-10 eladó családi ház adásvételre vonatkozó adattal rendelkezünk. Sok esetben szükséges lehet az adatok súlyozása is.

Egy elhíresült mondás szerint az ingatlan értékének három legfőbb meghatározója a fekvés, a fekvés és a fekvés. Így az összehasonlító adatoknál fontos, hogy az alapul vett családi házak elhelyezkedése hasonló legyen. Fontos, hpogy csak azonos jogok vehetők ilyenkor figyelmbe (pl.: tulajdonjog és hazsonélvezeti jog nem hasonlítható össze.

 

Az eladó családi ház négyzetméterenkénti alapárának meghatározása

 

Az összehasonlító adatokból alapár kerül meghatározásra. Az alapár általában az eladó családi ház négyzetméterére kerül meghatározásra.

 

Amennyiben az eladó családi ház mégyzetméterre vetített alapára meghatározásra kerül, úgy ebből értékmódosító tényezőkkel kerül sor az értékelésben való továbblépésre.

 

Az eladó családi ház értékét módosító tényezők

 

Az értékmódosító tényezők egy csoportja eladó családi házak esetében a műszaki paraméterek: az eladó családi ház építésének időpontja, a nagyság, az eladó családi ház esetleges speciális felszereltsége, a felhasznált anyagok a családi ház építése során. Ide tartoznak még az eladó cslaádi ház helyiségeinek száma, a komfortfokozat, az eladó családi ház belső elrendezés is. Az esetleges korábban bekövetkezett káresemények, karbantartások elvégzettsége is fontos szempont lehet.

 

A használati jellemzők is rendkívül fontos értékmódosító tényezők lehetnek eladó családi házak esetében úgymint állapot, a családi ház elhazsnálódottságának mértéke, az üzemeltetés költségei. Eladó cslaádi házak esetében is fontosak a jogi, hatósági jellemzők.

 

Családi ház esetében a telek alakja, tájolása, esetleges lejtése, a növényzet, a talaj minősége is módosíthatja az értéket.

 

A környező infrastrukturális ellátottság is fontos szempont lehet. Az egyik ilyen fontos csoport eladó családi házak esetében a víz, gáz, áram, szemét elszállítása, csatorna, közlekedés viszonyai. A másik infrastruktúracsoportot a szabadidős létesítmémyek, oktatási, egészségügyi létesítmények, szabadidős lehetőségek adják eladó caaládi ház esetében.

 

A jogi szempontok közül a közs tulajdon, a tulajdoni és hazsnálati jogviszonyok rendezettsége merülhet fel elsőként, esetlegesen a különböző jogszabályokban foglalt korlátozások is szerepet játszhatnak.

A fenti felsorolásból csak azok veendők figyelembe értékmódosító tényezőként, amelyek az alaphalmazban nem voltak figyelembe véve. Az értékmódosító tényezők növelhetik vagy csökkenthetik az eladó családi ház értékét.

 

Az értémódosító tényezők legfeljebb az eladó cslaádi ház összehasonlító adatai 20%-os mértékéig vehetők figyelmbe az értékbecslő szakma szabályai szerint.