ELADÓ HÁZAK NYÍREGYHÁZÁN:
ELADÓ HÁZAK KERESLETE ÉS KÍNÁLATA, NYÍREGYHÁZA

 


A külterületi városrészeken Nyíregyházán kertváros jellegű új építésű eladó házak és ikerházak helyezkednek el. Az ikerépületben eladó házakat Nyíregyházán általában kedvezőbb áron kínálják a tulajdonosok, így viszonylag jobb az ár-érték arányuk, mint a belvárosi „sima” eladó családi házaknak. Nagyobb különálló eladó házak Nyíregyházán jelenleg a kertvárosban vannak meghirdetve, a belváros felé közeledve az ingatlanok ára egyre magasabb, s egyre kevesebb a szobák száma. Az egy-másfél szobás eladó házak Nyíregyházán még így is kedvezőnek számítanak (öt millió forint alatt), hiszen más városokban az egyszobás panellakások mozognak hasonló árkategóriában. Egy különálló eladó ház vásárlása mindenképpen előnyösebb, mint ikerház vétele, hiszen sokkal több hátránya van, mint pozitív vonatkozása. A külső területek találkozásánál (kert, kerítés) gyakran gondot okoznak az áttelepedő növények, a háziállattal kapcsolatban felmerülő nézetkülönbségek, vagy a felújításokkal kapcsolatos munkákról való egyeztetés, amennyiben ez szükséges. Éppen ezért általános jelenség, hogy a házvásárlók felvevőpiaca inkább az önálló családi házat preferálja Nyíregyházán is az ikerépületekkel szemben.A gazdasági (és jelzáloghiteles) válság kezdete óta az igények a kisebb méretű eladó házak felé orientálódtak Nyíregyházán is. A nem túl tágas, éppen elégséges méretű eladó házak kelendőbbek Észak-Magyarországon, így Nyíregyházán is. Ennek oka, hogy azok vételára és fenntartási költsége is jóval alacsonyabb. A nagyon szűkös, egy-két szobás eladó házak iránt ugyanakkor nem nőtt meg ugrásszerűen a kereslet Nyíregyházán sem, hiszen az adatok szerint a három szobás eladó házak mondhatók átlagosnak. Jól meg kell tehát fontolni, ha kiseb eladó házak közül vesz valaki abban a reményben, hogy majd később kibővíti – anyagi lehetőségeihez mérten. Ilyen esetben érdemes előre tájékozódni, hogy az adott épület milyen jellegű átalakításaira kaphat engedélyt a tulajdonos a hivatalos szervektől.


ELADÓ HÁZAK NYÍREGYHÁZA: KERESLET, KÍNÁLAT, ÁRAK Financiális szempontból Nyíregyháza eladó házak kínálatával az a gond, hogy bár a kereslet az eladó házak iránt csökkent, az eladási áruk nem igazodott a kedvezőtlenebbé vált piaci viszonyokhoz. Ezért is keresnek olcsóbb és kisebb eladó házakat az emberek, mert a nagyobbaknak sem csökkent az ára Nyíregyháza térségében, így a nagyobb alapterületű ingatlanokat most nehezebb eladni Nyíregyházán, mint például öt évvel ezelőtt. Átlagosan húsz millió forintnál többet nem szánnak a eladó házak vásárlására Nyíregyháza környékén. Ennyi pénzért azonban már tisztességes, háromszobás eladó házat lehet találni Nyíregyháza városában, garázzsal és egyéb hozzá tartozó előnyökkel.


Nem csak a Nyíregyháza kertvárosában, de az agglomerációs területeken is keresettebbek a eladó családi házak. Ennek oka az lehet, hogy egy Nyírgeyházához közel eső faluban nagyobb eladó házat lehet kapni, mint mondjuk ugyanannyi pénzért Nyíregyháza kertvárosában. Ez főleg azoknak a családoknak éri meg, akik rendelkeznek gépjárművel, illetve egyébként is ingáznak a munkahelyükre. Nyíregyházán és a közeli külterületeken egyaránt a földszintes házaknak nagyobb a felvevőpiaca.


Jelenleg Nyíregyháza városában és környékén sokkal több eladó házat kínálnak megvételre, mint amennyire kereslet lenne. Akik Nyíregyházán dolgoznak, de külvárosban élnek és csak emiatt ingáznak, azok most nagyobb hajlandóságot éreznek arra, hogy áruba bocsássák családi házukat és beköltözzenek a városba, hogy ezzel is csökkentsék költségeiket. Amióta nagyobb befektetések születtek Nyíregyháza ipari parkjában, a fokozott munkaerő felvétel miatt inkább a lakás albérletek lettek keresettebbek, mint az eladó családi házak, vagy a házakat is bérbe keresik. Különösen befolyásoló tényező még az albérletpiacra a helyi főiskola is.


Még mindig sok a társasház építés is, mert a kisebb otthonok könnyebben megfizethetőek és fenntarthatóak. A Nyíregyháza belvárosában új ingatlanként már csak ilyenek épülnek, ezekben körülbelül 8-10 lakás kap helyet. A belvárosban ezeknek a négyzetméterenkénti ára is jóval magasabb, mint a kevésbé frekventált területeken. Érdekes változás következett be abban is, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően az eladó házak tulajdonosai már kevésbé, s a társasház- illetve lakástulajdonosok inkább bíznak meg ingatlanközvetítő cégeket. Nyíergyháézán is igaz, hogy a belvárosban a telkeknek is nagy értékük van, s többen inkább egy üres parcellát vesznek és később építik fel rá a családi házakat. Az ország ezen régiója gyakrabban küzd anyagi problémákkal, mint a többi. A város szélén megállás nélkül terjeszkednek a közművesített, beépíthető földterületek, amelyek hosszú távon várhatóan az eladó házak kínálatát fogják növelni. Attól függően, hogy mennyire esnek ki a belvárostól, illetve milyenek a környékbeli házak, stb. egyes telkek akár hat millió forintért is megvásárolhatóak.


Nyíregyházán a magyarokon kívül a családi ház vásárlói körében jelentős mértékben részt vesznek az ukránok és a románok is, amely keresletet jelent az eladó házak számára Nyíregyháza városában. A város európai uniós támogatásokból végez városfejlesztési programot, ez elsősorban a belvárost érinti, így előreláthatólag ott továbbra sem fognak csökkenni az eladó családi házak és más ingatlanok árai. Az illetékesek szerint belátható időn belül a csatornaprogram is megvalósul Nyíregyházán.


Nyíregyháza esetén legjobban a belvárost és a nagykörút környékét szeretik az emberek, oda sokan szívesen költöznének, viszont az agglomerációban nem mindenhol egyformán keresettek az eladó családi házak. Bizonyos területeken kifejezetten visszaesés, a kínált eladó házak árcsökkenése tapasztalható. Sóstó és a Korányi-kertváros még mindig nagyon kedvelt hely az ingatlanpiac szempontjából is. A környéken csak a kis értékű eladó házak eladhatóbbak, de a többi város elől a megyében Nyíregyháza elszívja az érdeklődőket. Az ukránok főleg ezeken a területeken szeretnek vásárolni és itt a közlekedés is nagyon jó.


ELADÓ HÁZ NYÍREGYHÁZA: ÉPÍTÉS, VÁSÁRLÁS, TRÜKKÖK, TITKOK A jelenlegi gazdasági helyzet és az eladó ház kínálat mellett már sokan úgy tartják, nem érdemes építkezni. Ez alól Nyíregyháza kivételt képez, hiszen a belvárosi ház árak stagnálnak, de a kereslet folyamatosan csökken. Aki teheti, keres egy olyan telket, ami nincsen túl messze a belvárostól és saját szája íze és pénztárca-kapacitása szerinti kertes házat épít rá, amely csökkenti az eladó ház iránti keresletet.


Anyagilag az építkezés mindenképpen nagyon megterhelő, ugyanis aki ingatlanépítésre vesz fel hitelt, azt nagyon magas összegben kell, hogy törlessze. Szakembere válogatja, de a legtöbben a kész, használt eladó ház megvételét javasolják a vevőknek. Már az építési telek megvásárlásával is rengeteget „bukhatunk”, mert annak az esélye, hogy helyzetéhez képest olcsó telket sikerül megvásárolni (ráadásul méretben, stb. is megfelel az elképzeléseknek) szinte nulla. Ezzel szemben kész eladó ház vásárlásakor az ingatlan többnyire azonnal beköltözhető, s már konkrét, kivitelezett és annak megfelelően „működő” családi házba költözik a család, ami már – jó esetben – az előző lakóknak is bevált. Általában ez a megoldás anyagilag is szerencsésebb.


Természetesen egy eladó ház esetében Nyíregyházán is számolni kell az amortizációval, illetve olyan problémákkal vagy zavaró tényezőkkel, amik elkerülhetik a vásárlók figyelmét. Itt nem csak az eladó ház jellegzetességeire, hanem például a szomszédokra is gondolhatunk. Hozott anyagból persze nehezebb is megteremtenünk álmaink otthonát, s gyakran egy jelentősebb összeget kell a ház renoválására is fordítani a beköltözéskor, ami időbe is telik, így a költözés esetleg csúszhat pár hetet. Azonban bizonyos vidékeken az eladó házárak a válság óta akár 10-20%-ot is csökkentek.


ELADÓ HÁZ NYÍREGYHÁZA: MIRE FIGYELJÜNK? Mindenekelőtt is a kinézett eladó ház állapotát kell ellenőrizni. Egy bútorozatlan lakótérben a vásárlónak könnyű a dolga, de fontos, hogy minden esetben tisztában legyen a vevő azzal, hogy milyenek a falak, nincsenek-e felvizesedve, nincs-e az eladó ház falain penész. A közművesítés mellett az is fontos lehet, hogy az órákat hitelesítette-e a szolgáltató, mert ha nem, akkor az csalásnak minősül és büntetnek érte, amely alkalomadtán az eladó ház vásárlóját is sújthatja. Az eladó ház korától függően meglehet, hogy szükség lesz esetleges vezetékcserékre, víz, vagy villanyvezetékek felújítására. Ezeknek az állagáról is a tulajdonost érdemes megkérdezni. Eladó ház esetében is igaz, hogy egy régi, nem karbantartott villanyvezeték rendszer nagyon veszélyes lehet és leéghet akár az egész házban, valamint az elektromos berendezéseinket is tönkre teheti. Ha már komoly szándékunkban áll megvásárolni a kiválasztott eladó házat, érdemes pár szót váltani a szomszédokkal is. Mivel nekik – általában - nem áll közvetlen érdekükben a tulajdonosváltás, tudnak mondani olyan információkat is, amiket a tulajdonos esetleg elhallgatott vagy egyszerűen csak nem tartott fontosnak említeni az eladó házzal kapcsolatban. A szobák padlózatánál érdemes megkérdezni az eladó ház tulajdonosát, hogy mi van a felső réteg alatt, mire fektették rá a padlóburkolatot. Ebből az eladó ház hőszigetelésre is következtethetünk. Célszerű egy-egy közüzemi számlát is elkérni a lakástulajdonostól tájékozódásképpen.


Amennyiben nem Nyíregyháza külterületén, az új építésű eladó házak közül válogatunk, külső mustrálás is nagyon fontos lehet, például, hogy a falak és a vakolat milyen állapotban vannak, nincsenek-e megrepedve, nincs-e vizesedés, a nyílászárók mennyire jól szigetelik a hőt és az ereszcsatorna nem vezeti-e félre a csapadékot. Meg kell kérdezni, beépíthető-e a tetőtér, mert nem mindegyik az. A fűtési rendszerről és annak költségeiről mindenképpen tájékozódni kell, az energia Nyregyháza esetében is igen nagy részét teheti kia rezsiköltségeknek.


Pontosan tájékozódni kell arról, ha esetleg az eladó ház bizonyos részei átépítésre kerültek, esetleg az az évek folyamán kiegészült és megtoldották bizonyos lakrészekkel. Birtokba vételkor fel kell írni a közműórák állását és a szerződés egy-egy példányával (amibe lehetőleg belefoglalják a felek a birtokba vétel időpontját) be kell menni a szolgáltatókhoz, hogy átírassuk az ügyfél adatokat, illetve – ahol lehetőség van erre – díjcsomagot vagy szolgáltatót váltsunk. Helyileg illetékes szolgáltatók: Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt; E-ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. Nyíregyháza; Tigáz Zrt. Nyíregyháza.

Eladó házak Nyíregyházán
Eladó ház Nyíregyháza
Eladó ház Nyíregyháza: mire feigyeljünk?